Tiny

Tiny

Intuïtie verhogen: voor iedereen?

Hoe bewuster je in het leven staat, hoe hoger je intuïtie. Dat is niet zweverig, maar juist van het hier & nu. Werk jij bewust met je intuïtie? En weet je hoe jouw intuïtie zich aan je toont? In dit blog neem ik je mee in de vier vormen waarin je zesde zintuig zich laat zien (of horen, of voelen). Hoe ver je daarvoor open wilt staan, dat is natuurlijk aan jou.

Wat merk je ervan?

Zonder dat je het rationeel goed kunt onderbouwen, ‘klopt het gewoon‘. Je gevoel, eerdere ervaringen, verschillende zintuigen onderbouwen het. Mijn intuïtie is een helder voelen dat soms met beelden of kleuren boven komt drijven. Soms komen teksten van muziek ineens (met meer volume) binnen. Met enige regelmaat moet ik sterk aan een persoon denken. Kort geleden nog, iemand die ik lang niet meer gesproken had. Ik had ’s nachts over hem gedroomd. Ik stuurde de volgende dag een appje en toen we elkaar daarna spraken bleek dat hij naar het ziekenhuis was geweest met ernstige hartklachten.

Helemaal interessant wordt het als ik aan iemand denk en die persoon belt of appt mij vlak daarna! Van die toevalligheden die niet toevallig meer kunnen zijn. Heb jij die ook?

Je zesde zintuig

De 5 welbekende fysieke zintuigen die we tot onze beschikking hebben zijn:
– zien
– horen
– voelen
– proeven
– ruiken

Voeg daar jouw zintuig van helderheid aan toe en dat is dan jouw nummer 6.

Intuïtie is helder

Iedereen heeft dit zesde zintuig. Ook als een van je zintuigen niet werkt, dan beschik je over je intuïtie. In hoeverre je er gebruik van maakt ligt aan jezelf. Als iemand er niet voor open staat dan kan het zijn dat hij het toch onbewust gebruikt. Of dat hij minder bewust in het leven staat en er (nog?) niet klaar voor is.

Je gedragsvoorkeur sluit aan bij de vorm van intuïtie die je bij je draagt. Of je nu bewust of onbewust in het leven staat. Ga eens voor jezelf na welk gedrag jij het meeste laat zien als je bijvoorbeeld een belangrijke, of snelle beslissing moet nemen: wat past dan het meest bij jou?
– denken
– voelen
– doen

4 Vormen van helderheid

Je lichaam en je onderbewuste reiken je aanwijzingen aan. Dit zijn aanwijzingen die richting geven. Wat je ervoor nodig hebt is verbinding met jezelf, met je lichaam. Je leert dan luisteren naar je eigen stem. Misschien weet je al of die stem voor jou je hoofd, je hart of je buik is. Het kan ook goed een combinatie zijn. Eerder schreef ik een blog Luister naar je lichaam over die drie verschillende ingangen als energiecentra.

#1 Helder zien. Je krijgt beelden door. Je ziet ‘plaatjes’ of voorwerpen verschijnen die jou informatie geven zonder dat je je daarvoor hoeft in te spannen.

#2 Helder horen. Je hoort iets of iemand die er in de fysieke wereld niet is. Je hoort bijvoorbeeld iemand praten die er niet is, of je krijgt extra informatie bij het luisteren naar de woorden, klanken van een ander.

#3 Helder voelen. Je voelt de ander aan in zijn energie en emoties. Je voelt angsten, zorgen of wensen aan met jouw eigen hart en buik.

#4 Helder weten. Met je hart en je hoofd samen, weet je zaken. Je krijgt ‘pakketjes’ aangereikt die je interpreteert.

Belangrijk is om bij elke vorm van helderheid goed in contact te zijn en te blijven met je lichaam. Immers, voor de GGZ vallen het horen van stemmen of hallucinaties onder symptomen van bepaalde psychiatrische aandoeningen… Goed omarmd, gedoseerd en vertaald naar het hier & nu kan echt iedereen intuïtief en daarmee spiritueel meer ontwikkeld zijn.

Is het echt of fantasie?

Tsja, als je je dat afvraagt dan is dat een teken van of:
– Gezond verstand
– Gedachten die je afleiden van het hier & nu

Dan is het fijn als je op een niet- oordelende manier terug kunt gaan naar dat gevoel / beeld / geluid. Oefenen in lichaamsbewustzijn of in mindfulness zijn daarbij erg behulpzaam. Met meditatie, yoga of coaching bijvoorbeeld kom je daar wel.

Meer lezen

Het begrip intuïtie kun je dus heel spiritueel of zweverig uitleggen. Hoe meer intuïtief je kunt werken hoe meer je spiritueel open komt te staan. In dit blog van Holistik lees je hoe je kunt merken dat je spiritueel aan het ontwaken bent. Interessant als dit je interesse heeft!

Vind je het toch (ook) fijn om zaken wat meer rationeel en wetenschappelijk onderbouwd te onderzoeken? In de psychologie wordt veel onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen brein en lichaam. Intuïtie wordt in dit artikel van Psychologie Magazine evolutionair uitgelegd; als een logisch samenspel tussen je geheugen, gevoel en lichaamssensaties. Ook interessant!

Wil jij je intuïtie verhogen?

Voor mij is het een proces van meer openstaan voor mijn gevoel. Dat betekent dat ik mijn kwetsbaarheid, angst, liefde en verbinding mag blijven herkennen als het zich aandient. Dat werkt het beste vanuit ontspanning.

Die ontspanning en verdere bewustwording wens ik een ieder toe op zijn/haar eigen manier. In de vorm die bij je past. Als coach en trainer kan mijn aanbod je daarbij helpen. Leef vooral je eigen stijl!

Deel dit blog