RHK_0734
Tiny

Tiny

Weer een (corona)jaar voorbij.

Reflecteer op 2021 op een manier die inspiratie biedt. Kijk wat je ondanks of dankzij corona wél hebt ervaren of bereikt. Ontdek hoe je met de meditatie op het eind vriendelijk kunt zijn voor jouw schaduwkant. Een blog vol lichtpuntjes!

Nog twee weken en dan tikken we 2022 aan. Zonder vuurwerk, in een periode van verlengde avond lock down. Hmm… weinig om over naar huis te schrijven. Of toch wel? In dit blog deel ik een manier om te reflecteren op jouw jaar en ook lichtpuntjes te gaan ervaren. Want zonder donker geen licht, zonder licht geen donker.

Shitzooi

Ja, de coronamaatregelen hebben wel beperkingen opgelegd. De verdeeldheid in de maatschappij wordt steeds groter en ook in je eigen nabije omgeving merk je dat er mensen vóór en mensen tegen verschillende maatregelen zijn. Ik merk dat die verdeeldheid en vooral het veroordelen van elkaar mij veel doet. Deze tijd zou ons moeten verbinden, niet verdelen. Uiteindelijk willen we allemaal graag weer vrij en ‘normaal’ kunnen leven, toch?

Je eigen keuzes maken en tegelijk respect hebben voor de ander. Handelen vanuit liefde in plaats van vanuit verdeeldheid. Dat gaat de mensheid het meeste helpen. Ik was niet van plan om diep op corona en de effecten ervan in te gaan, maar toch, intuïtief ga ik toch een stukje die kant op. Want als je jouw jaar gaat evalueren, dan kun je simpelweg niet heen om onze pandemie. Met onderstaande oefeningen nodig ik je uit om te kijken wat je ondanks of zelfs dankzij corona in 2021 hebt meegemaakt of bereikt.

Reflecteren

… Dus! Pak pen en papier. Of nog mooier is om je notitie- of dagboek te gebruiken als je dat hebt. Ga in ieder geval echt met de hand schrijven. Daarmee leg je meer gevoel in je reflectie. Voordat je begint met schrijven, overzie eerst per kwartaal wat je hebt ondernomen. Welke activiteiten je ondernomen hebt, welke mensen je ontmoet hebt. Beantwoord daarna deze vragen op papier.

 1. Wat waren momenten / ontmoetingen / activiteiten die van betekenis waren voor mij?
 2. Waar ben ik dankbaar voor? Voor wie of wat?
 3. Wat was mijn dieptepunt dit jaar? Wat heeft dat mij gekost én… gebracht?
 4. Wat is de belangrijkste les die ik geleerd heb?
 5. Op welke vijf dingen van 2021 ben ik heel trots?
 6. Wat dient mij niet meer en wil ik in 2021 achterlaten?
 7. Wat heb ik in mijn persoonlijke ontwikkeling gedaan?

Overvloed

Bovenstaande is al een fijne oefening die je herinnert aan wat er wél is (geweest). Het is een manier van denken in overvloed, in plaats van in schaarste. Dat brengt je in een positieve staat van zijn die ook voor je gezondheid in holistische zin (fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel) goed uitpakt.

Om te herinneren aan de overvloed die je al hebt kun je aan vraag 2 toevoegen: wat heb jij wel, wat voor een ander niet vanzelfsprekend is? Denk aan…
Gezondheid
Vrijheid
Geld
Stromend water
Een eigen bed
Werk
Vrienden
Familie dichtbij
… etc. etc.

Binnenkort rond ik als coach de opleiding Aanpak van Stress van www.uitjehoofd-injelijf.nl af. Nick Vujicic kwam in een video voorbij tijdens een van de lessen. Die ging over dankbaarheid, liefde en … denken in mogelijkheden. Laat je inspireren zou ik zeggen!

Vind je veerkracht

Nick is een prachtig voorbeeld van een veerkrachtig persoon. Veerkracht is het vermogen terug te veren na tegenslag of stress. Het is mogelijk om je veerkracht te trainen. Gevoelens van dankbaarheid, autonomie en steun gaan je helpen. Steun van de mensen om je heen en breder vanuit je omgeving. Je onderdeel voelen van een groter geheel (mensen, natuur, kosmos) en/of een grotere bron als God (in wat voor vorm ook) biedt enorm veel steun. Dit is voor Nick Vujicic en ook voor mijzelf een grote bron van steun en vertrouwen.

Brené Brown, Amerikaanse onderzoekshoogleraar (met link naar Wikipedia voor als je haar nog niet kende) omschrijft in haar boek De Moed van Imperfectie de kenmerken van veerkrachtige mensen. Uit onderzoek blijkt dat deze mensen:

 • Vindingrijk zijn en sterk in problemen oplossen
 • Bereid zijn om hulp te zoeken
 • Ervan overtuigd zijn dat ze iets kunnen doen wat helpt om met gevoelens en tegenslagen om te gaan
 • Worden gesteund door mensen uit hun omgeving
 • Een goede band hebben met anderen- met vrienden en familie

Screen het rijtje en onderzoek waar je jouw veerkracht een boost zou willen of kunnen geven.

Licht en donker

Ik hoop dat je ondertussen wat lichtpuntjes bent tegengekomen. In dit blog en vooral in je eigen aantekeningen. Lichtpuntjes in wat je nu zou kunnen beschouwen als donkere tijden. Je te beseffen dat het een niet zonder het ander kan en accepteren dat je omstandigheden zijn zoals ze zijn.

Wees mindful. Reflecteren op hoe je in het nu staat, gevoelens er laten zijn (en tegelijkertijd niet overdrijven) helpt je accepteren. Als je je omstandigheden niet kunt veranderen dan blijft over: hoe jij reageert op de omstandigheden. Mindfulness, meditatie, yoga, therapie of coaching kan je hier allemaal bij helpen. Kijk welke vorm van zelfzorg jou het beste past.

Op www.meditatie.live vind je verschillende meditaties die gaan over mindfulness, zelfcompassie en overgave. Hieronder vind je een meditatie die ik daar op 9 december gaf. Ik nodig je uit om een eigenschap van jezelf die je niet zo mooi vindt met liefdevolle aandacht mee te nemen in deze meditatie. Zorg dat je je hiervoor een half uur (de meditatie begint na de intro op 5:10 min) ongestoord in alle rust mee kunt doen. Gebruik een koptelefoon of oortjes voor het beste effect. Geniet ervan.

Wil je een maand gratis meedoen aan alle (live) online meditaties van ook andere meditatietrainers? Gebruik onderstaande knop om je aan te melden. Je abonnement loopt na een maand automatisch af. Je kiest zelf of je daarna door wilt gaan met een betaald (half)jaarabonnement.

Coachig en training rondom ontspanning. Voel je vitaal, stressvrij en (werk)gelukkig. Zorg goed voor jezelf en… voor elkaar.

Deel dit blog