IMG_5206
Tiny

Tiny

Verhoog je weerstand- juist in coronatijd

Wachten we op een vaccin of neem je het heft in eigen handen? Met jouw eigen gezonde leefstijl verhoog je je weerstand en hoef je niet bang te zijn bij een mogelijke coronabesmetting.

We zijn een aantal maanden verder. De coronacijfers leken even te stabiliseren en momenteel groeit het aantal besmettingen weer in Nederland. Ondertussen is er nog geen vaccin en heeft de economie en de gezondheid van mensen wereldwijd rake klappen gekregen. In dit blog neem ik je mee in de mogelijkheden die je hebt om je weerstand te verhogen. Zelf, op jouw eigen vierkante (anderhalve) meter.

Nog steeds beperkingen

De mensen in de zorg en andere vitale beroepen hebben zich hard ingezet de afgelopen maanden. De mensen in de overige beroepen zijn weer wat meer (thuis) gaan werken, voor zover hun bedrijven dat toelieten en hun banen zelfs nog bestaan.

We moeten nog steeds 1,5 meter afstand bewaren. Niet iedereen houdt zich daar aan want man, wat krijg je een huidhonger van die afstandelijke contacten. Het is juist zo belangrijk om de mensen die je nabij staan aan te raken om de verbinding die je met elkaar hebt uit te drukken en te voelen. Maar nog belangrijker is om het coronavirus onder controle te krijgen… Dat is lastig om als gedeelde verantwoordelijkheid te dragen.

Maar, is het glas halfvol of halfleeg? Lukt het jou om te waarderen wat je wél hebt momenteel? Kun je vrij zijn van de angst die corona met zich meebrengt en regie nemen over je eigen gezondheid en dus ook over je eigen weerstand?

Jouw mogelijkheden

Lichaam en geest zijn een. Een gezonde geest versterkt een gezond lichaam en vice versa. Je weerstand is het hoogst als alle 5 pijlers van een gezonde leefstijl met elkaar in balans zijn. Je weet wel, die 5 BRAVO – pijlers: Blijf voldoende Bewegen, Rook niet, drink matig of geen Alcohol, eet gezonde Voeding en zorg voor voldoende Ontspanning. Hoe je hier vorm aan kunt geven in deze tijd van corona geef ik hieronder aan voor beweging, voeding en ontspanning. De andere twee spreken voor zich 😉

#Beweging

Je core -je buik en bekkengebied- is de basis voor een goede lichaamshouding en biedt je ondersteuning bij normaal bewegen en sporten. Weet dat een stevige core ook de basis is als je voor het eerst gaat sporten of een andere soort van beweging gaat doen. De plank en de brug zijn mooie oefeningen voor een stevige core. En prima thuis te doen!

Georganiseerd sporten is gelukkig ook weer mogelijk. De sportschool is een goede plek om aan je spieren te werken (fitness). Spiermassa verdringt ook nog eens vetmassa, mocht je af willen vallen.

Aan je conditie werken kan georganiseerd en individueel. Met conditie creëer je uithoudingsvermogen. Je raadt het al, ook erg goed voor je weerstand. Cardio ofwel conditietrainen kan in de sportschool, maar ook goed buiten. Denk aan hardlopen of fietsen.

Om duurzaam aan je kracht of conditie te blijven werken, is het belangrijk dat je bewust kiest voor een sport. Als sporten je ook plezier oplevert dan houd je het het langste vol. En verandert ‘volhouden’ in ‘lekker in je vel’.

Om te bepalen welke sport bij jou past, stel je jezelf de vragen:
– Wat is mijn doel met sporten? Uithoudingsvermogen, discipline, afvallen, concentratie..?
– Hou ik meer van de comfort van een dak boven mijn hoofd of van de buitenlucht?
– Sport ik liever samen of alleen?
– Hou je van competitie?

Ten slotte is niet teveel stilzitten misschien wel het belangrijkste advies in deze tijd. Doe je beeldschermwerk? Neem minstens elk uur een pauze van minimaal 5 minuten om even te bewegen en/of te rekken en strekken. Beter is zelfs elke 20 minuten een (micro)pauze in te lassen.

#Voeding

Drink 1,5 – 2 liter water per dag en zorg voor vezels in je voeding. Uiteindelijk gaat het om een goede verhouding van bouw- en energiestoffen in je eetpatroon. Dat zijn vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen.

Eet zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Veel sauzen en smaakversterkers kun je prima zelf maken en zijn, omdat je precies weet wat er (niet) in gaat, waarschijnlijk een stuk gezonder. Minder zout en/of zoet.

Vitaminen + mineralen voor je weerstand

Laat specifieke vitaminen en mineralen terug komen in je voeding. Als je gevarieerd eet dan is dat niet eens zo moeilijk. Je zou voor supplementen kunnen kiezen op het moment dat je structureel te weinig uit je voeding binnen krijgt.

Ik ben voorstander van vooral je basis eetpatroon op orde hebben. Mocht je aan willen vullen in pil- of poedervorm, met supplementen dus, laat je dan goed informeren en koop ook deze producten zo min mogelijk bewerkt. Bij een natuurvoedingswinkel bijvoorbeeld.

Deze vitaminen

A voor groei, gezichtsvermogen, gezondheid van huid en tandvlees. Te vinden in lever, vis en boter.
B5 voor energie, vorming van bepaalde hormonen en een gezond zenuwstelsel. Te vinden in bijna alles: groenten, vlees, vis, aardappelen, eieren, melk(producten) en fruit.
B6 voor de rode bloedcellen, energie en een gezond zenuwstelsel. Te vinden in met name vlees, vis, eieren, graanproducten, peulvruchten en aardappelen.
C voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Aanmaak van energie en een gezond zenuwstelsel. Te vinden in groente, fruit en aardappelen.
D voor de aanmaak van sterke botten, spieren en een sterk gebit. Het helpt tegen schadelijke bacteriën en verbetert je denkvermogen. In voeding komt het in zeer kleine hoeveelheden voor. Alleen in dierlijke producten en met name vette vissoorten. Zoals je wellicht weet, komt vitamine D vooral van de buitenlucht. Nog een reden erbij dus om lekker buiten te bewegen 😉

Deze mineralen

Selenium als anti-oxidant: bescherming tegen schadelijke stoffen in het lichaam. Goed voor de ontwikkeling van gezonde zaadcellen en gezond haar. Te vinden in bijna alles: meer in granen dan in groenten, in vis, paranoten en meer.
Koper voor energie door zuurstoftransport in het lichaam. Goed voor pigmentvorming in huid en haar en de vorming van bindweefsel en botten. Vooral te vinden in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten.

Kijk voor meer (algemene) betrouwbare informatie over voeding op de website van het Voedingscentrum. Ook over corona, voeding en het creëren van een verhoogde weerstand tref je er meerdere artikelen.

Bovengenoemde combinatie van vitaminen en mineralen én een gezond gewicht ondersteunen je weerstand maximaal. Zo zie je maar, gezonde voeding staat niet op zichzelf. Je profiteert van die gezonde voeding als je het combineert met beweging en ontspanning.

#Ontspanning

Van de vele manieren om uit te rusten, is slapen de belangrijkste. Zorg voor voldoende slaap: gemiddeld 7 – 9 uren per nacht. Al die gezonde voeding en beweging die je overdag in je lichaam stopt, wordt ’s nachts verwerkt. Afvalstoffen worden afgevoerd, nieuwe cellen worden aangemaakt en je zenuwstelsel komt tot rust.

De tijd van zomer, vakantie en corona nodigt ook uit om de ontspanning op te zoeken en naar binnen te keren. In contact te zijn met je lichaam en jouw wensen en gevoelens. Denk aan yoga, mindfulness of meditatie. Heb je nog niet een manier van ontspanning gevonden die voor jou werkt? Ik help je er graag mee op weg.

Balans vinden in gekke tijden

  • Wat is er wél mogelijk?
  • Wat gaat er momenteel goed?
  • Waarvoor ben ik dankbaar op dit moment?
  • Op welke manier kan ik mij nog meer verbinden met anderen?

Zijn vragen die je jezelf kunt stellen om positief te blijven. Voor dat halfvolle glas immers. Om voor jezelf en voor de ander te zorgen. De wereld staat niet stil zo lang er nog geen vaccin voor corona gevonden is. Gelukkig niet.

Wees dus lief voor jezelf, of je in een vitaal beroep werkt of niet. Wees je bewust van hoe je jezelf toespreekt en hoe dat doorwerkt in jouw gevoelens van stress en rust.

Extra mogelijkheden voor jou

Persoonlijk dwongen de omstandigheden mij in een nieuwe pauzestand. Ik was net in maart geopereerd en nu kon ik in april nog steeds niet doen wat ik het liefste doe. Het coachen en trainen van mensen in het hier en nu…

Als coach en trainer gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de fysieke ontmoeting. Maar dan wel die van vóór de “1,5 meter afstand regel”. Die ontmoeting waarin ik echte verbinding voel. Fijn dat ik volgende maand dan ook twee workshops Vitaliteit ‘live’ mag gaan geven!

Ik heb gewerkt met wat er momenteel wél mogelijk is op het gebied van werk en sociale contacten en ja, dus ook op het gebied van jouw en mijn eigen leefstijl.

Ik heb zelfs plezier gekregen in het geven van mijn Webinar Vitale Medewerkers- juist nu! Is het iets voor jou? Of voor je collega die verantwoordelijkheid is voor gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers in de organisatie? Ik herhaal hem in ieder geval nog een keer op 2 september a.s. Meld je aan via deze link.

Neem contact met mij op als je van gedachten wilt wisselen of een specifieke vraag hebt. Jouw eigen gezonde leefstijl kun je, ook ten tijde van corona, waar maken. Zeker weten! Zo ben je dus ook meer weerbaar in het geval van een coronabesmetting of andere ziekte.

Zorg goed voor jezelf én voor de ander!

Deel dit blog