Appels met bloemen
Tiny

Tiny

Mijn blijf-gezond-operatie

Mijn eigen preventieve ingreep om het risico op kanker te verlagen. In mijn familie komt erfelijke borst- en eierstokkanker voor. Daarover vertel ik hier in de context van een gezonde leefstijl.

Maandag 8 april ga ik onder het mes. Mijn eileiders worden preventief verwijderd omdat ik een verhoogd risico op eierstokkanker heb. Een vrij ingrijpende operatie. Fysiek waarschijnlijk niet eens zozeer, maar emotioneel wel.

Risico op kanker

BRCA1 is de medische benaming van de risicocategorie waar ik onder val. De hoogste risicocategorie van een erfelijke vorm van borst- en eierstokkanker. Kort gezegd mis ik een eiwit dat je normaal beschermt tegen het veelvuldig opdelen van je cellen.

Celdeling is een heel natuurlijk proces; het betekent dat je lichaam zich vernieuwt en gezond ouder wordt. Overmatige celdeling betekent echter cystevorming en later tumoren. De statistieken geven momenteel aan dat de risico’s voor vrouwen in het Noorden van het land liggen op 58% kans op borstkanker en 39% op eierstokkanker voor het 70e levensjaar.

Wat een Ding om te weten

Niet iedereen krijgt de kans om zich te laten onderzoeken op erfelijke afwijkingen. Daar is helaas altijd een aanleiding voor. Mijn jongste tante Sonja startte haar eigen erfelijkheidsonderzoek nadat haar vader aan prostaatkanker was overleden, haar zus (mijn moeder) een keer borst- en ook eierstokkanker had gehad en zijzelf borstkanker. Zij overleed in 2008 op 38-jarige leeftijd en mijn moeder in 2009 op haar 52e.

Keuzes

Hoe vrouwen met dit gegeven omgaan is zo verschillend als mensen zelf zijn. Ben je bereid om tweejaarlijks voor controle naar het ziekenhuis te gaan? Wil je zoveel mogelijk risico per direct verminderen? Wil je eerder of geheel niet aan kinderen beginnen? Wil je überhaupt weten dat je erfelijk belast bent? Voor mij is dit een proces dat al sinds mijn 27e gaande is. Al 12 jaar weet ik dat ik risicodraagster ben. En al die tijd ben ik gezond gebleven. Dat wil ik er toch ook bij vermelden 😉

Ik word in de zomer 39 en hoop net als ieder ander zo lang mogelijk gezond en gelukkig te leven. Ik kies voor tweejaarlijkse controles van mijn borsten (geen amputatie) en voor het weghalen van mijn eileiders. Het risico om aan eierstokkanker te overlijden is vele malen hoger dan voor borstkanker. Dat is voor mij aanleiding voor deze keuzes.

Ik doe mee aan een wetenschappelijke studie (klik om te lezen) van het UMCG en Radboud ziekenhuis. Omdat ik voor de generaties na mij hoop dat de preventieve maatregelen minder ingrijpend hoeven te zijn. Mijn eileiders gaan er volgende week uit en mijn eierstokken 5 jaar later. Na de tweede operatie zal ik vervroegd in de overgang komen.

Voorkomen is beter dan genezen

…Gaat voor mij dus niet helemaal op. Het risico op eierstokkanker gaat terug naar 1% en daarnaast blijft het risico op borstkanker hoog. Wel wil ik er alles aan gedaan hebben om niet door een ongezonde leefstijl ziek te worden. Toen ik vorig jaar tijdens mijn opleiding begreep dat overmatig alcoholgebruik leidt tot vormen van darm- en borstkanker heb ik drastisch afstand van mijn geliefde wijntjes genomen! Ik drink ze nog wel, maar dan max. 4 of 5 per week.

Voor zover ik er invloed op heb, leef ik zo gezond mogelijk en voel ik mij vanuit mijn vezels geroepen om ook de mensen om mij heen te begeleiden naar die gezonde(re) leefstijl die leidt tot een completer, relaxter en fijner leven.

Leef je eigen leefstijl dus <3

Deel dit blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email