sleutel met hart
Tiny

Tiny

Luister naar je lichaam. Voel en koester.

Je lichaam bevat zoveel wijsheden. Ervaar je pijn of spanning, kijk er eens met andere ogen naar. Wat wil het je vertellen?

Je lichaam is wijzer dan je je voor kunt stellen. Het verwerkt dagelijks zoveel processen dat ze niet eens allemaal bekend zijn. Denk aan je ademhaling, je spijsvertering, je hormoonhuishouding, je herstelvermogen… Omdat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. En: luister naar je lichaam.

Lichaam en geest zijn één

Eerder schreef ik een blog over gedachtekracht. Je hoofd stuurt je lijf aan. En andersom. Dat geldt zowel in positieve als in negatieve zin. Heb je een gezonde geest, dan zit je gauw lekker in je vel. Heb je veel negatieve gedachten die je zelfvertrouwen ondermijnen dan voel je dat in je lichaam. Je zult zelfs klachten ervaren, met name in je buikgebied.

Lichamelijk ongemak of klachten neem je gauw voor lief. Of je hebt de neiging om het te negeren en je door de pijn heen te werken. Maar wat nu, als die stijve nek of terugkerende rugpijn je wat proberen te vertellen?

Hoofd, hart en buik

Als je verder kijkt dan je fysieke lichaam dan kom je uit bij je energetische en spirituele lichaam. In 2013 coachte Pieter Klaassen mij, toen ik herstellende was van mijn burn-out. Hij is aikido filosoof. Hij traint en coacht mensen waarbij hij hen herinnert aan hun eigen oerkracht of chi. Volgens deze filosofie komt jouw energie primair uit je hoofd (inspiratie), je hart (passie) of je buik (intuïtie). Sta je volledig in je kracht dan stroomt de energie door je gehele lichaam en zijn de drie ondelen met elkaar in balans.

Ben je in balans, dan sta je in je kracht. Ben je uit balans, dan uit zich dat in verschillende klachten. Herken jij jezelf in een van de drie indelingen? En herken je ook de bijbehorende krachten en valkuilen?

Leuk om te weten, maar wat heb je eraan? Nou, je kunt eens met een andere, niet-westerse blik naar de signalen van je lichaam kijken. Je lichaam onthoudt oude pijn, rouw of verdriet dat niet verwerkt is. Je blijft het bij je dragen. Net zolang totdat je de pijn of spanning accepteert en ook wanneer je de blokkade weet op te heffen.

Inspiratie

Het boek De helende kracht van acceptatie van Annemarie Postma vind ik persoonlijk erg inspirerend. Annemaire zit in een rolstoel. Ze ervaart haar handicap niet als een mislukking, maar als een gave om licht en inspiratie voor een ander te kunnen zijn. Ze is in feite een meesteres in mindful door het leven gaan. Haar boodschap: geluk zit niet in het veranderen van hoe je nu bent, maar zit in het ontspannen in hoe je nu bent. Heel krachtig als je te maken hebt met een chronische aandoening of ernstige ziekte.

Uit de gedichtenbundel “Omdat ik je het beste wens” van Kitty Sijmons

Oefening

Wat kun je doen om naar je lichaam te luisteren en te onderzoeken wat het je wil vertellen? Allereerst kun je iets doen door juist NIET te doen. Probeer je niet te verzetten tegen de pijn of spanning die je voelt maar probeer er eens met onbevooroordeelde aandacht naar te kijken. Dat “doe” je als volgt.

Ga zitten op een stoel met je beide benen naast elkaar op de grond en sluit je ogen. Voel het contact van je voeten met de vloer en het contact met het zitting van de stoel. Ontspan je schouders, je nek en ontspan je kaken. Laat ook je tong rusten in je mond.

Als je dan helemaal ontspannen bent, concentreer je dan een paar minuten op je ademhaling. Voel hoe de luchtstroom zich beweegt. Voel hoe je buik en/of borst op en neer gaat bij iedere ademhaling. Probeer hem niet te veranderen en blijf met je aandacht bij je ademhaling.

Dan verplaats je je aandacht naar de plek in je lichaam waar je pijn of spanning voelt. Onderzoek de plek met hernieuwde nieuwsgierigheid. Waar zit het? Hoe intens is het? Wat gebeurt er als ik al mijn aandacht erop richt? Wees dan een paar minuten stil en blijf met je aandacht bij die plek. Wat wil het je vertellen? Komen er beelden of gevoelens naar voren? Breng je adem met je gedachten ook eens naar de plek. Kijk of je met elke uitademing de pijn of spanning iets kunt laten afnemen. Zeg dan in gedachten ‘dankjewel’ tegen heel je lichaam.

Keer weer terug met je aandacht naar je ademhaling en visualiseer dat je met een krachtige inademing nieuwe energie inademt. Met de uitademing ontspan je vervolgens je gehele lichaam van top tot teen. Kom daarna rustig aan weer terug in het hier en nu en open je ogen.

Luister naar je lichaam: focus

Dit was een oefening met mediteren. Om je lichaam te voelen en vanuit stilte te luisteren naar de boodschap. Als je al bekend was met mediteren dan zal deze je redelijk gemakkelijk af gegaan zijn.

Ben je toch niet helemaal tevreden met de uitkomst en/of zou je meer willen weten van de mogelijke boodschap die jouw lichaam voor je heeft?

Focusssen is een van de coachingsmethodieken die ik gebruik. In grote lijnen lijkt het op de oefening van hierboven, waarbij je vanuit stilte en aandacht voor jouw “zijn” luistert naar de signalen die je lichaam je geeft. Ik begeleid je tijdens de oefening met ondersteunende vragen en mindfulness.

Deze sessies bied ik beperkt als losse sessie aan. Meld je aan voor het eind van het jaar en ik help je naar het antwoord dat in jou zelf zit. Meld je aan via tiny@eigenstijlleefstijlcoaching.nl voor een eenmalige sessie van €75. Let op: de sessies zijn alleen op onderstaande data beschikbaar.

De plekken van 9.00 – 10.00 uur: donderdag 12 december + vrijdag 13 december + donderdag 2 januari + dinsdag 7 januari

Deel dit blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Oeps, alweer geen tijd voor een pauze tussendoor?  Deze training over stress/ ademen/ ontspannen/ positieve mindset gaat jou en je collega’s helpen gezonde keuzes te maken.