Leefstijl als medicijn

Of… leefstijl in plaats van medicijn! Wat een enorme verandering zou het zijn: dat het geloof in medicatie voor een betere gezondheid plaats maakt voor leefstijlbevordering.

De farmacie

De farmaceutische industrie en bijbehorende economie is geheel gewijd aan het fabriceren en verkopen van medicijnen tegen ziekten. Tegen infecties, lichamelijke en geestelijke aandoeningen zijn er tal van pillen en andere vormen van medicatie gemaakt en ingezet als oplossing voor een goede gezondheid. In veel gevallen is dat een goede zaak en ook nog steeds. In veel andere gevallen is echter een verplaatsing van focus nodig.

Welvaartsziektes

Overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker zijn ziektes die in de meeste gevallen veroorzaakt zijn door een ongezonde leefstijl. Overmatig eten, alcoholgebruik en chronische stress is zo ongeveer 24 uur per dag voor handen. Economische welvaart zoals we deze kennen in de westerse wereld betekent heel veel eten en heel veel prikkels beschikbaar. Als je wilt, dan kun je non stop eten, aan je mobieltje vastgeplakt zitten, bezig zijn met je werk, enzovoort. En daadwerkelijk een ziekte oplopen als gevolg van die welvaart.

De verandering

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de werking van een gezonde leefstijl op de gevolgen van (bovengenoemde welvaart)ziektes. De resultaten zijn verbluffend!

Op 3 januari jl. presenteerde Een Vandaag een vernieuwend item, over de opkomst van Leefstijlgeneeskunde. Er wordt in de video uitleg gegeven hoe een sportprogramma een 78-jarige kankerpatiënte fitter naar de operatiekamer heeft geleid en in de laatste vijf minuten vertelt een cliënte van de GGZ hoe haar psychische klachten sterk verminderd zijn nu ze aan een leefstijlprogramma meedoet. De video:

https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/520512

Leefstijl in de zorgverzekering

Voorzichtig aan worden er een aantal programma’s die onder de Gecombineerde LeefstijlInterventies (GLI) vallen in 2019 via de basisverzekering vergoed. Je kunt hier een beroep op doen als je een risico op aandoeningen hebt vanwege zwaar overgewicht en diabetes type 2. Je huisarts kan je doorverwijzen.

Leefstijlcoaching of -begeleiding wordt voor andere doelgroepen onder ‘alternatieve zorg of vergoedingen’ voor €30 of €40 per consult vergoed. De tarieven verschillen per zorgverzekeraar en vallen onder de aanvullende verzekeringen.

Hoezo is leefstijl een medicijn?

Dat is het niet per definitie. Maar diabetes type 2, burn out, hart- en vaataandoeningen kunnen wel drastisch verminderd worden en zelfs genezen als je beweging, ontspanning en voeding met elkaar in balans weet te brengen.

In een aantal gevallen blijven medicijnen noodzakelijk. En in een groot aantal gevallen doen zuurstof, een goede bloedsomloop en een positieve geest het meeste werk!