Herstbladeren
Tiny

Tiny

Inspiratie uit de natuur

Herfst

Het is eind oktober en de wintertijd is, misschien wel voor de allerlaatste keer, ingegaan. Het is echt herfst, hoewel het weer zowel zomer als winter aangaf deze maand. Voor de één is de herfst een seizoen van warmte en gezelligheid in huis, voor de ander een vervelend afscheid van de zomer. Met het vallen van de bladeren en harde regen en wind gebeurt er nogal wat in de natuur en zo kun je dat ook in je leven ervaren. De herfst is het seizoen van oogsten én van loslaten.

Wandeling in de natuur

Als het dan regent of hard waait, dan heb je al gauw de neiging om lekker binnen te blijven. Wat je ook kunt doen, is naar buiten gaan. Regenjas en -laarzen aan en gáán. Voel de wind in je gezicht, je warme sokken in de regenlaarzen, de door bladeren zacht geworden ondergrond onder je voeten, tegelijk de warmte van je lichaam en koude van buitenaf.

Coach jezelf

Als het je lukt om al die sensaties te voelen, dan bevind je je in het nu. Je kunt jouw eigen mindful coach zijn als je jezelf toestaat te voelen en je gedachten te laten voor wat ze zijn. Sta tijdens die wandeling ook maar eens stil en stel jezelf dan een voor een de volgende vragen:

– Welke gedachten komen er voorbij?
– Waar gaat de meeste aandacht naar uit?
– Welke emoties gaan er door mij heen?
– Op welke plek(ken) voel ik dat in mijn lijf, is er ergens spanning?

Vervolgens kun je door je ademstroom te volgen, naar die specifieke spanning toe ademen. In plaats van de spanning kwijt te willen omarm je hem en adem je er vriendelijk naartoe. Gaandeweg zal je merken dat de spanning en/of emotie afneemt en dat je opnieuw in het nu aanwezig bent.

Aanwijzingen uit de natuur

Het natuurschoon of de voorwerpen die je op je pad tegenkomt, kun je als aanwijzingen gaan beschouwen. Aanwijzingen die jou informatie geven over wat jou juist op dit moment bezighoudt. Denk aan takken die in de weg liggen, paddenstoelen die je tegen een boom ziet groeien of een hond die je nieuwsgierig tegemoet loopt. Welke associatie heb jij met die takken, paddenstoel en hond?

Op de afbeelding zie je de wortelen van een omgevallen boom. Uitgesleten en kunstig bewerkt door de natuur zelf. Tijdens de wandelcoaching van afgelopen week diende deze scherpe, lelijke en tegelijk in zijn geheel een mooie onderkant als metafoor voor een persoonlijk thema van mijn coachee. Kun jij je er iets bij voorstellen?

Geniet van dit stormachtige, kleurrijke en koude seizoen en laat je verrassen. Laat los alles wat je niet (meer) nodig hebt.

Deel dit blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email