Sterke pose blauwe lucht
Tiny

Tiny

Doelen stellen vóór 1 januari

Wacht niet tot het 1 januari is. Start vandaag nog met jouw doelstelling voor een gezondere leefstijl. Ik help je op weg.

In het nieuwe jaar ga ik … of wil ik … écht gaan doen. Hoe vaak heb jij dat gedaan? Aan de start van een nieuw jaar je goede voornemens proberen waar te maken. Om er na een paar weken achter te komen dat het je wéér niet gaat lukken. Ik daag je uit om aan je doel te gaan werken. Niet per 1 januari, maar per vandaag.

Waarom 1 januari niet werkt

Je wilt bijvoorbeeld meer bewegen nu je al een tijd niet naar de sportvereniging gaat. Normaal ging je 3 x per week naar voetbal. Je beweegt heus wel wat, maar sporten is er niet meer bij. Ergens is het ook wel lekker om geen verplichting naar je vereniging te hebben.

Het is nu midden november. Je bouwt een veilige marge van 4 – 6 weken waarin je je nog lekker uit kunt leven en niet beperkt word door je eigen strenge normen.

In die 4 – 6 weken maak je onbedoeld de drempel naar meer bewegen groter. De tijd die je voorheen aan sport besteedde, breng je nu door met Netflixen of telefoonstaren. Prima toch, wie doet je wat? Zoveel is er in coronatijd toch niet te beleven.

Motivatie vinden

Er is een verschil tussen motivatie van buiten en motivatie van binnen. Motivatie van buiten is niet echt van jou. Hieronder volgt een aantal voorbeelden. Je wilt meer bewegen omdat…
– dat de beweegnorm is of
– dat nou eenmaal beter voor mij is of
– dat mijn goede voornemen maar moet zijn of
– mijn partner dat wil

Dat vraagt veel wilskracht om vol te houden. Met een flinke portie discipline lukt het je vast wel, maar lang houdbaar is het niet. Wilskracht komt vanuit je hoofd. Dat is nu niet bepaald het deel van je lichaam waar je meeste power vandaan komt. Dat is voor de meeste mensen hun buik of hart. Eerder schreef ik een blog over de wijsheid van je lichaam vanuit de drie centra: hoofd, hart en buik.

De motivatie die duurzaam is en dus blijft doorwerken, komt van binnenuit. Het helpt om je doelstelling voor de lange termijn te kennen om vervolgens de stappen voor de korte termijn te bepalen.

Je doel zien, voelen, geloven

Wanneer is je doel dan goed? Wanneer werkt het voor jou? Dat is als je je doel zo concreet mogelijk maakt, haalbaar en realistisch. Je kunt het resultaat voor je zien, je inleven in het gevoel dat het je zal geven en je gelooft dat je het doel echt zult bereiken.

De positieve uitwerking van het hebben van een doel komt rechtstreeks uit de positieve psychologie. In dit blog van Tijdschrift Positieve Psychologie lees je er meer over.

Maak een beeld van jouw toekomstige jij. Hoe zie je eruit? Met wie ben je? Waar ben je? Maak het beeld zo gedetailleerd mogelijk. Creëer het beeld in je hoofd of teken het uit op papier.

Ga dan na welk gevoel past bij dat beeld. Hoe voel je je als je ‘lekker in je vel’ zit? Waar voel je dat in je lichaam?

Tenslotte is het belangrijk om jezelf te geloven. Hier komt je hoofd er weer bij kijken, want belangrijk zijn de gedachten die je over jezelf voorbij laat komen. Laat de gedachten je ondersteunen in het bereiken van je doel. Mág jij nog even nodig hebben om te wennen aan een andere, meer gezonde levensstijl?

Vandaag is 1 januari

Neem je dan ook voor om vandaag te starten. Start vandaag! Neem die eerste kleine stap die jou naar je grote doel zal brengen. Schrijf je doel op, spreek hem uit naar je vriend(in), ga een kwartier wandelen, ga… !

Ik help je op weg als je merkt dat extra ondersteuning je écht vooruit gaat helpen. Vooruitlopend op 2021 bied ik voor de eerste 3 aanmeldingen voor leefstijlcoaching 21% korting voor een totaaltraject van 6 gesprekken. Je (werkgever) betaalt € 992 in plaats van € 1200 exclusief BTW. Dat is een korting van ruim €200!

Dus, waar wacht je op?

Deel dit blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Oeps, alweer geen tijd voor een pauze tussendoor?  Deze training over stress/ ademen/ ontspannen/ positieve mindset gaat jou en je collega’s helpen gezonde keuzes te maken.