Sterke pose blauwe lucht
Picture of Tiny

Tiny

Doelen stellen vóór 1 januari

Wacht niet tot het 1 januari is. Start vandaag nog met jouw doelstelling voor een gezondere leefstijl. Ik help je op weg.

In het nieuwe jaar ga ik … of wil ik … écht gaan doen. Hoe vaak heb jij dat gedaan? Aan de start van een nieuw jaar je goede voornemens proberen waar te maken. Om er na een paar weken achter te komen dat het je wéér niet gaat lukken. Ik daag je uit om aan je doel te gaan werken. Vergeet 1 januari en start vandaag!

Waarom 1 januari niet werkt

Je wilt bijvoorbeeld beter voor jezelf zorgen, nu het belang van een stevig immuunsysteem groter is geworden. Regelmatiger bewegen en een half uur “me time” per dag. Maar nu de lock down er af is, kun je immers weer van alles ondernemen! Je vrienden opzoeken, klaar staan voor een ander, enzovoort. Werken in combinatie met je gezin en jouw behulpzaamheid maken dat je je “me time” overslaat. Of uitstelt naar het einde van de dag en steeds vaker als laatste naar bed gaat.

Echt lekker voelt het niet. Zo aan het eind van de dag afgepeigerd op de bank naar je favo serie kijken. Het lijkt op ontspannen, maar dat is het niet volledig. Zeker niet omdat deze tijd ten koste gaat van je 7 – 9 uren slaap…

Motivatie vinden

Er is een verschil tussen motivatie van buiten en motivatie van binnen. Motivatie van buiten is niet echt van jou. Hieronder volgt een aantal voorbeelden. Je wilt meer “meer bewegen” omdat…
– dat de beweegnorm is of
– dat nou eenmaal beter voor mij is of
– dat mijn goede voornemen ‘moet zijn’ of
– mijn partner dat wil

Dat vraagt veel wilskracht. Met een flinke portie discipline lukt het je vast wel, maar lang houdbaar is het niet. Wilskracht komt vanuit je hoofd. Dat is nu niet bepaald het deel van je lichaam waar je meeste power vandaan komt. Dat is voor de meeste mensen hun buik of hart. Eerder schreef ik een blog over de wijsheid van je lichaam vanuit de drie centra: hoofd, hart en buik.

De motivatie die duurzaam is en dus blijft doorwerken, komt van binnenuit. Het helpt om je positief geformuleerde doelstelling voor de lange termijn te kennen. Daarna kun je de stappen voor de korte termijn gaan bepalen.

Je doel zien, voelen, geloven

Wanneer is je doel dan goed? Wanneer werkt het voor jou? Dat is als je je doel zo concreet mogelijk maakt, haalbaar en realistisch. Je kunt het resultaat voor je zien, je inleven in het gevoel dat het je zal geven en je gelooft dat je het doel echt zult bereiken.

De positieve uitwerking van het hebben van een doel komt rechtstreeks uit de positieve psychologie. In dit blog van Tijdschrift Positieve Psychologie lees je er meer over.

Maak een beeld van jouw toekomstige jij. Hoe zie je eruit? Met wie ben je? Waar ben je? Maak het beeld zo gedetailleerd mogelijk. Creëer het beeld in je hoofd of teken het uit op papier.

Ga dan na welk gevoel past bij dat beeld. Hoe voel je je als je gezond en blij met jezelf bent? Waar voel je dat in je lichaam?

Tenslotte is het belangrijk om jezelf te geloven. Hier komt je hoofd er weer bij kijken, want belangrijk zijn de gedachten die je over jezelf voorbij laat komen. Laat de gedachten je ondersteunen in het bereiken van je doel. Mág jij meer ruimte gaan innemen van jezelf..?

Vandaag is 1 januari

Neem je dan ook voor om vandaag te starten. Start vandaag! Neem die eerste kleine stap die jou naar je grote doel zal brengen. Schrijf je doel op, spreek hem uit naar je vriend(in), ga een kwartier wandelen, ga… !

Om je doel écht positief en haalbaar te maken, help ik je graag. Wil je vandaag al beginnen met een half uurtje ontspannen “me time”? Meld je dan aan om vanavond (om 20.00 uur, niet pas om 0.00 uur ;-)) mee te doen met een online meditatie. Of boek een Body Drum Sessie op een vrijdagmiddag. Een eerste kleine handeling helpt je alvast op weg. Echt waar.

Dus, waar wacht je op?

Deel dit blog